Unikke nyheder i Ringridermuseet

Nye ting i vor samling:

1.   Flot samling af Ringridervinen gennem Årene. 125 års Jubilæums Øl. Fuglsang.

2.   1912 Vinhande. Diameter i bunden 14 cm. Højde 36 cm. Gevinst for Rytter over 30 år. Søndag. 2. præmie. En fin Vinkande. Værdi 35 Mk.
Inskription på Vinkanden:

25. Kreis. Ring- Reiterfest Sonderburg 1912.
25. Kreds. Ring- Riderfest. Sønderborg 1912.
Vundet af:
Christen Kaad, Mjang, f. 1880.
Red med til ringridning: 1896 – 1946. Redet med 38 gange.

3.   Den 22. juni 2018 fik vi af fhv. Borgmester A. P. Hansen en øl pokal. Han havde været på et genbrugs og loppemarked, som han ofte gør og blandt genstandene var et stærkt anløbet stort krus, som ved nærmere eftersyn viste sig at være en pokal af sølv og kunne dateres tilbage til 1912.

Vi er både stolte og glade for den pokal som A. P. Hansen har foræret til Ringridermuseet, en pokal som vil passe særdeles godt ind i museets samling.

Pokalen er foræret som en ærespræmie i 1912 af P. Petersen Eksportbryggeri her i Sønderborg og på pokalens fod er en Inskription ”25. Kreis Ringreiterfest Sonderburg 1912 Exportbrauerei Sonderburg” ved Ringriderfestens 25 års jubilæum. Det var i øvrigt Bryggeriets grund, hvor der blev afholdt ringridning de første 10 år inden festen blev flyttet om på den nuværende ringriderplads.

Pokalen er 28x48 cm og med et rumindhold på 2,5 liter øl, det må vi gå ud fra. Erik Dall har undersøgt hvad stemplerne i bunden betyder OX ”oxideret” Kunstig mørkning af sølvoverfladen til en grå farve. Stemplet i midten: fremstillet af Württembergische Metallwarenfabrik Geislingen Wüttemberg Tyskland. I/O Tykkelsen af sølv deponeret på overfladen af basismetal.

Vi har prøvet at undersøge, hvad motivet på pokalen fortæller, men det er ikke lykkedes, vi har spurgt på museet på Sønderborg Slot, Museumsberg Flensburg og direkte til fabrikken uden resultat, det eneste der kan siges er, at det er et motiv af Medusa hende med slange i hår, så hvad resten forestille er ikke muligt at fastlægger på nuværende tidspunkt..

I vores arkiv kan vi se, at denne ærespræmie var til Ryttere under 30 år og pokalen blev vundet af, Carl Madsen Kær født i 1885 og red med til ringridning fra 1910 til 1959 og fik 30 års medalje i 1952.

4.   Ringridning i Sønderborg. Stumfilm fra 1921. DET DANSKE FILMINSTITUT. Nordisk Films Kompagni.
  Ringridning i Sønderborg. Tivoli. Publikum står foran teltet med "Kæmpesøstrene Paula og Maja", henholdsvis 16 og 22 år som vejer 318 pund og 417 pund. Gynger og karruseller, cirkus Knold. Folk har pænt tøj på. Opmarch af ryttere foran Sønderborg slot. Optog af ringridere gennem byen, Perlegade. Børn deltager i forskellige lege. Kapløb, æggeløb, ringridning på cykel m.m. Voksne danser i det grønne. Man tager sig en rigtig svingom.

5.   En galop gennem 125 års RINGRIDERFEST i Sønderborg.

Ringridervin -  Jubilæums pilsner.

1912 Vinkande

1912 Ølkrus 2½ liter 28 x 40 cm.

Stumfilm fra 1921
Ringridning i Sønderborg